Европа

Хиляди в Украйна избягали от армията с фалшиви "Негоден за военна служба"

От Euronews България Euronews България
APTOPIX Russia Ukraine War 23108513127315 Снимка: AP

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че са открити корупционни практики и констатирани нарушения във военномедицинските комисии след началото на инвазията на Русия на 24 февруари.

Става дума за длъжностни лица на различни позиции, които са получавали подкупи в размер от 3000 до 15 000 долара, за да издават фалшиви медицински облекчения за освобождаване от военна служба.

Зеленски заяви, че вследствие на тази схема хиляди са напуснали страната.

"Има примери за региони, в които броят на освобождаванията от военна служба поради решения на медицински комисии се е увеличил десетократно от февруари миналата година", каза Зеленски в сряда в нощното си видеообръщение.

Допълни още, че са предприети 100 наказателни дела в рамките на мащабно разследване, започнало след скандал с подкупи в офис за набиране на персонал в Одеска област.

В личния си профил в Twitter президентът на Украйна заяви, че са предприети мерки за предотвратяване "на всякаква корупция в областта на военномедицинските комисии". Допълни още, че въз основа на резултатите от започналата проверка "ще бъдат направени заключения относно лицата, които са пътували в чужбина въз основа на фалшифицирани решения на ММК от началото на пълномащабната агресия".

Ще се преразгледа и системата за определяне на годността за военна служба, за да се дадат на командирите повече възможности за включване на военнослужещите в изпълнението на задачите и да се предотвратят манипулациите с понятието "ограничена годност".