Икономика

Преработватели настояват да падне забраната за внос на слънчоглед от Украйна – заплашват да спрат работа

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Две седмици преди крайния срок, производители на растителни продукти настояват да падне забраната за внос на слънчоглед от Украйна. Основните опасения са, че дори ЕС да не удължи забраната, която засега е валидна до 15 септември, то това едностранно ще направи България.

Препълнени складове със слънчоглед от миналата година, слаба реколта от тази и забрана за внос на слънчоглед от Украйна. Такава е равносметката на производителите на растителни продукти у нас.

 

И се получава така, че с висок преходен запас завоите започват да спират, което не е в интерес на нито една от двете страни - земеделците продължават да съхраняват този слънчоглед, да плащат разходите му за съхранение и рисковете за влошаване на качеството му, и преработвателите, които нямат достатъчно суровина, за да натоварят мощностите си.

Георги Койнов

Именно заради липса на достатъчно суровина за олио, преработвателите искат да падне забраната за внос на слънчоглед от Украйна. В противен случай ще се наложи да спрат работа. 

 

Забраната целеше да помогне на местните земеделци и търговци задържаната продукция да я изнесат. За съжаление, голяма част то нея не беше изнесена.

Георги Койнов

Една такава забрана не играе никакъв ефект, тя ограничава преработвателите и те губят, губи и държавата.

Яни Янев,  предсeдател на Съюза на производителите на растителни масла и маслопродукти

Местните производителите в момента не продават - не са съгласни с борсовите цени на световния пазар. Сега са около 800 лв. с доставка на пристанището във Варна. 

 

Цената, която плащаме е една и съща, без значение дали е от България, или Украйна. Няма как да плащаме 700 лева от Украйна и 1000 за България, не работи така бранша. Целта е да бъдат изкупени най-много количества.

Георги Койнов

Няма да има недостиг на олио, уверяват преработвателите, нито поскъпване на цените. Средно цените на олиото в магазина са между 2,50 и 4 лева. (анкета)

А дали ще падне забраната за внос на украински слънчоглед или ще бъде удължена от Европейския съюз - остават две седмици до отговора.

За Euronews Bulgaria Християна Димитрова.