Euronews Сега

Зеленски: Целта на руските войски е да убиват

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че единствената цел на руската армия е да отнема живот и да тероризира украинското население. Той изтъкна, че в последните дни врагът е засилил бомбардировките и обстрелите по много места в Украйна, освен активния фронт на изток.

 

Украинци и украинки! Всички наши защитници! През нощта на 5 юли беше обявена въздушна тревога над почти цялата територия на страната ни. Преди това известно време нямаше въздушна тревога в Киев и в някои региони. Някои хора дори се почувстваха притеснени от такава необичайна тишина. Премисляха, страхуваха се, търсеха някакво обяснение – сякаш окупаторите готвеха нещо... Всъщност не трябва да търсим логика в действията на терористите. Руската армия не прави паузи. Тя има една задача - да отнема човешки животи, да сплашва и тероризира хората – дори няколко дни без въздушна тревога да се усетят като част от терора и след това вечерта на 5-ти Киев и почти цяла Украйна отново чуха сирените за въздушна тревога. Има данни за удари по Хмелницка област – уточняват се жертви, ранени.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

„Окупаторите отново удариха Суми, Николаев, Днепропетровска област. Някои от ракетите бяха свалени от нашите противовъздушни сили. Няма да пестим дипломатически усилия, нито дори и ден, за да снабдим Украйна с модерни противоракетни системи в достатъчно количество“, каза още Зеленски.