Европа

Офанзивата срещу Донецк: Славянск е подложен на масирани бомбардировки

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Украинският град Славянск, смятан за следващата цел на Русия след падането на Лисичанск, беше подложен на тежки бомбардировки, като според местната полиция, руските сили са използвали забранени касетъчни бомби. Най-малко един човек е убит, а други седем са ранени при руския обстрел, засегнал централния пазар на града и няколко жилищни квартала. 

 

Окупационните сили изстреляха около 30 касетъчни боеприпаса по посока на Славянск, които се взривиха в различни части на града. Някои от снарядите паднаха на територията на централния пазар, други – в жилищни квартали. Има щети по инфраструктурата, както и сред цивилното население. 

Дмитро Ногин – началник на местната полиция 

Ногин допълни, че доказателствата за използването на касетъчни бомби ще бъдат документирани и изпратени на Трибунала в Хага. 


Настъплението срещу Славянск показва, че руските сили напредват по-навътре в Донбас, предимно рускоезичен индустриален регион, където са съсредоточени най-опитните войници на Украйна. Местните власти казват, че Славянск и преди е бил подложен на ракетен и артилерийски обстрел по време на войната, но бомбардировките са се засилили през последните дни, след като Москва превзе последния голям град в съседната област Луганск - Лисичанск. 


Губернаторът на Донецка област призова за масова евакуация на населението. Павло Кириленко заяви, че извеждането на 350 000 души, останали в Донецка област, е необходимо, за да се спасят човешки животи и да се даде възможност на украинската армия да защитава по-добре градовете от руското настъпление.