The Cube

The Cube: Приликите и разликите между новата и старата сграда на парламента

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Новият политически сезон беше открит в новата сграда на парламента. Причината за това е, че започва мащабен ремонт на сградата на пл. „Народно събрание“, който ще отнеме 3 години. За приликите и разликите между двете сгради ще ни разкаже Йоана Георгиева в #TheCube.


Сградата на Народното събрание
е била една от първите обществени сгради, построени след Освобождението, изградена е за по-малко от година, като за нея новата българска държава отпуска 200 хил франка.

Проектирана е от виенския архитект Константин Йованович, чийто проект е и сградата на парламента в Белград. Неговата задача е била да направи сградата "красива и здрава, но лека и евтина", да бъде построена така, че да може да служи за концерти и "с малки приспособления" - и за театър.

Забраняват се излишни украшения по фасадата. Сградата е изцяло в неоренесансов стил. Тя е исторически, архитектурен и културен паметник с национално значение. Когато е построена се е намирала в покрайнините на столицата. Преди Освобождението там са се намирали т.нар. позорни гробища, където турците погребвали екзекутираните престъпници. А в съседство се е намирала циганската Чауш махала.

Сградата се използва от 1885 до 2020, а след това от 2021 до 2023г. През 2020г. депутатите на 44тото народно събрание заседаваха в зала „Св. София“ закратко. Оттогава досега тя не беше стопанисвана.

Залата е ремонтирана за около 20 млн. с цел там да заседава Съвета на Европейския съюз през 2018г. по време на българското председателство. Реновирането обаче се случи след това.


Сградата на Партийния дом, която от днес е работно място на депутатите,
е строена 6 години, заедно с тези на Министерския съвет и Президентството. Партийният дом се простира на около 40 000 кв. м площ. В нея се е помещавал Централния комитет на Българската комунистическа партия. Общата дължина на коридорите ѝ е около 3 километра. На първия етаж има 2 големи зали: „Света София“, преди „Георги Кирков" и Гербова зала. Проектирана е в стил неокласицизъм, с подчертан монументален характер, който знаменува ролята на комунистическата власт.

На върха на Партийния дом е била поставена петолъчка, подобна на тази на Кремъл. За нея се разказва, че е изработена от специално стъкло, а по ръбовете е имало златни лайсни, които са демонтирани и предадени с протокол на Българската народна банка. Премахната е след протести и натиск в една октомврийска сутрин през 1990г. Фасадата също е била украсена със социалистически символи, като повечето от тях са демонтирани.