Общество

Под звуци на роял: Новата-стара сграда на парламента поведе на депутатите с 1:0

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер
Novo NS BGNES Снимка: БГНЕС

Депутатите се завърнаха на работа, но 900 метра по на запад по бул. „Цар Освободител“. Те подхванаха законодателните си задачи в новия дом на демокрацията, познат още и като бившият Партиен дом.

Новият "офис" на народните представители и неговото непознато разположение хванаха неподготвени както журналистите, така и уредниците на сградата... пък и самите депутати.

Къде е това“ и „Къде е онова“ бяха най-често дочуваните въпроси в шумотевицата преди началото на пленарното заседание. И депутатите далеч не бяха единствените, на които нещо все им го нямаше.

За работа на медиите са предоставени три фоайета, във всяко от които липсва по нещо фундаментално. На първия етаж ни посреща т. нар. Трибунка, от която те занапред ще правят своите изявления за медиите. И.... роял.

 

Royala 1200 Клавишният инструмент е разположен насред фоайето на първия етаж в новата сграда на Народното събрание.

Абстрахирайки се от пианото, ще    обърнем повече внимание на трибунката за изказвания, която в първия пленарен ден след ваканцията остана неизползвана. Оказва се, че това всъщност е трибунката на Централната избирателна комисия. Но със сменен декор - този на ЦИК е избутан встрани, където чака да бъде използван за следващия брифинг на избирателна комисия.

Цик 1200 Декорът, който обикновено стои зад трибунката по време на брифингите на ЦИК, е оставен встрани по време на пленарния ден.

На втория етаж на залата е официалната зона за медии. Разположена е на тераса над въпросния роял, на който през неголеми периоди от време намиращите се в сградата присвирват по нещо. А в зоната за медии журналистите следят случващото се в пленарната зала на телевизионни екрани и максимално усилени колони, звукът от които се разнася заради ехото на високия таван. В тази медийна зона има интернет и мобилен обхват. Но няма депутати.       

Долното Фоайе 1200 Медиите се настаняват във фоайе, в което има интернет и мобилен обхват, но няма депутати.

Достъпът до народните представители е възможен в по-горно трето фоайе, което се намира непосредствено пред пленарната зала. Там пък няма интернет и обхват. Няма и място. Около три маси са разположени по четири дивана - общо 12 места за сядане, които не са достатъчни. 

Затова, ако веднъж си се добрал до място, трябва много да внимаваш някой да не ти го вземе и да седне в суматохата. А суматоха има, ако искаш да поговориш с депутат. Успехът зависи от късмета и ловкостта да хванеш момент, в който охраната не внимава. В началото на пленарния ден разстоянията между колоните пред входа на залата служеха за въображаема граница, която никой не може да преминава. А служителите на НСО не се колебаеха да се скарат на преминалите невидимата и неотбелязана граница на достъпа.

Колони 1200 От тези колони към стената не може да се минава.

Несъществуващата преграда даваше възможността на депутатите да подминават без проблем очакващите ги репортери. Уредниците на сградата обаче реагираха бързо и разрешиха този нонсенс - опънаха плюшени червени въжета, които ясно да официализират откъде натам вече не може.

IMG 3923 Около два часа след началото на пленарното заседание границата на достъп бе материализирана.

По традиция работата на Народното събрание е сред най-активно отразяваните теми по медиите. Телевизии, радиа, вестници и сайтове често изпращат там по повече от един екип. До последния етаж - пленарната зала, се стига с общо 4 асансьора, на всеки от които пише, че събира до 13 души. На пръв поглед и на няколко допълнителни след това изглежда като мястото да не е достатъчно за 13 души, камо ли със снимачна техника, тоест придвижването на екипите може да срещне сериозно забавяне особено сутрин, когато всички идват за началото на пленарния ден.

Асансор 1200 Асансьорът събира до 13 души.

Пред пленарната зала е забранено храненето и пиенето на напитки, включително и кафе. За водата се прави компромис. Помещението е закрито и тютюнопушенето в него, логично, не е разрешено. Няма предвидено място наоколо, на което пушачите да могат да запалят цигара. Налага се дълъг преход по етажите и коридорите, за да се излезе на открито.

Ще трябва да се запасяваме със суха храна за дългия път до пушкома и обратно“, дочу се недоволен ропот на депутат, който – както стана ясно – се чекира на вратата за трети път след прехода до мястото за пушене.

Стаите на парламентарните групи са разположени около пленарната зала. И, за разлика от предишната сграда, там сега те ще бъдат оставени на спокойствие от журналистите. Тези кулоари не са достъпни по време на заседанието на народните представители.

Кулоари 1200 Встрани от тези врати са кулоарите, в които не се влиза по време на пленарния ден.

И, за разлика от конфигурацията управляващи-опозиция, тук цари политически микс. Заедно в едно крило са ГЕРБ, ДПС и БСП. А от другата страна общо пространство, макар и в отделни стаи, делят "Продължаваме промяната-Демократична България" и "Възраждане".

От "Има такъв народ" са сравнително отделени в дъното на кръга, които недостъпните кулоари описват около пленарната зала.

Недостъпните“ видимо ще бъде и най-подходящото определение за народните представители оттук нататък – както за медиите, така и за обществеността.

И ако за репортерите новата сграда на Парламента бе неприемливо уредена, то и сред депутатите се чуха критики към реда в бившия Партиен дом, гонениците в коридорите на който определено дадоха на сградата аванс от 1:0 над работещите там.