Политика

"Тежестта на компромиса" и сянката на Алексей Петров: Как започна новият политически сезон? (Обзор)

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

Депутатите откриха новия политически сезон с ново напрежение около т.нар. сглобка на управлението. Макар приоритетите пред народните представители да са ясни, остава съмнението около стабилността на мнозинството. Какви заявки дадоха партиите в първия работен ден след лятната ваканция?

Софи Цветкова проследи началото на заседанието: 

Новият политически сезон започна с разнопосочно настроение, но и с надежда за една по-продуктивна пленарна сесия. 

Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС: "Преди три месеца, с избора на редовно правителство беше направена първа крачка към преодоляването на кризата, ГЕРБ подкрепи кабинета на академик Денков с пълното съзнание за мащаба на компромиса." 

 

И от ПП-ДБ припомниха за тежестта на компромиса, направен от управляващите:

Атанас Атанасов, ПП-ДБ: "И аз да припомня, че през последните три години България преживя втората си най-голяма политическа криза. Така беше създаден кабинета Денков-Габриел. Като принципно напрегнат компромис, въпреки различията между нас, най-важното решение, което взехме всички заедно."

 

От БСП остро критикуваха управляващите като заявиха, че това е правителството на дълбоката държава, а това се е потвърдило от думите на Бойко Борисов за участието на Алексей Петров в сформирането на кабинета.

Корнелия Нинова: "Радев уволни 7000 човека. Този човек преяде с власт. Не премахвайте служебния кабинет от конституцията."

На старта на новата пленарна сесия ДПС апелираха за разум и отговорност:

Мустафа Карадайъ, ДПС: "От името на ДПС призовавам за разум и отговорност в дебатите. Време е за ново начало"

 

А Възраждане поставиха редица въпроси, свързани с прозрачността на управлението:

Костадин Костадинов, Възраждане: "Бяха убити хора свързани с управляващото мнозинство, защо Кирил Петков не е задържан все още за връзките му с Алексей Петров? На фона на недоволството към липсата на правосъдие"

Парламентът продължи работата си с блиц контрол и парламентарен контрол, в който участие взимат както премиера Николай Денков, така и министрите от кабинета. А депутатите удължиха работния си ден до 17 часа.