Политика

Карадайъ, ДПС: Трябва да започнем от закона за КПКОНПИ

От Euronews България Euronews България
Mustafa Karadaia BGNES Снимка: БГНЕС

В началото на 49-тото Народно събрание ние от ДПС ясно и категорично заявихме, че с това Народно събрание може да се постигне стабилност на държавата в контекста на европейското развитие на страната и войната в Украйна. Необходимо беше да има диалог между институциите, да се определят приоритетите и политиките в интерес на всички български граждани и да се работи за тяхната реализация.

Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна, предаде БГНЕС.

"Днес ние от ДПС смятаме, че трябва да се осигури сигурността на гражданите на фона на растящите цени на основните потребителски стоки и управляващите да се занимават с решение на проблемите на хората", добави Карадайъ.

Според него перманентните протести са доказателство за факта, че активността на гражданите, но и освен това действията на държавата са постфактум. "Нужно е да проявим да отговорността, която се изисква от нас. Нужно е не на думи, а претворено в дела да работим за хората и за родината", категоричен е той.

"Спешно трябва да приемем законите по ПВУ и Шенген като започнем със закона за КПКОНПИ. Обществото днес продължава да е разделено по много въпроси, а в същото време с открояващо се мнозинство иска да сме част от ЕС и НАТО, иска да сме демократична и финансово стабилна държава, иска живот по европейски стандарт и всички ние като политически партии имаме отговорност за това, но отговорността на управляващите е най-голяма, защото те притежават ресурса да реализират това", подчерта Карадайъ.

Според него местните избори изискват отговорно поведение. Той подчерта, че е крайно време да се осъзнае, че е необходима национална икономика и, че без икономически растеж е невъзможна европейската ни интеграция.

"Нека дебатите за промяна на конституцията да бъдат основа за оценка за постиженията на демокрацията за последните 33 години в това число и на българския етнически модел", каза още той.