Европа

Екипи в Италия се борят с последиците от проливните дъждове и свлачищата

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Продължава работата на италианските пожарникари за справяне с последиците от проливните дъждове и свлачищата в Северна Италия. Във вторник спасителните екипи се притекоха на помощ на група кози и овце, попаднали в капана на наводнена река.

В северната и централната част на страната пожарникарите трябваше да се намесят в над 100 инцидента, причинени от прииждащата вода. Заради интензивните дъждове в провинция Комо пожарната е извършила повече от петдесет операции по отводняване. Към момента няма данни за пострадали хора.

Голямото количество валежи през последните часове е довело до свличане на много отломки в град Блевио, а реката е срутила врати и стени на къщи. Властите във Венеция вдигнаха бариерата лагуната, за да попречат на високите води да залеят града.

Очаква се ситуацията да продължи, като италианската военна метеорологична служба прогнозира още дъждове и гръмотевични бури, придружени от градушка.Тунелите Бренер и Фрежус, които свързват Ботуша с Австрия и Франция, вече са отворени за движение, след като в понеделник бяха временно затворени. Властите в Рим напомниха на гражданите да имат предвид, че от 4 септември ще започне и 15-седмичен ремонт на тунела Мон Блан.