Европа

Италия, Словения и Австрия се борят със свлачища и проливни дъждове

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Бури и проливни дъждове отново причиниха сериозни проблеми в Австрия, Словения и Северна Италия. Новата порция дъжд идва само няколко седмици, след като страните бяха изправени пред опустошителни наводнения. Сега проливните дъждове доведоха до драстично покачване на речните нива в Тирол и съседните региони. Пътищата са блокирани в големи части на Австрия, а железопътната линия до Бренер в момента е прекъсната поради кални свлачища. В Словения свлачищата също отново причиняват щети. Наводненията опустошиха две трети от територията на страната, като отрязаха пътищата до много села.

"Малко се страхуваме, теренът е мокър, така че още един дъжд върху вече мокър терен може да се окаже проблем" каза Абаз Калтак, жител на Медводе.

"Виждате, че поправихме оградата тук, поставихме чували с пясък и пяна на вратите, направихме всичко, което ни беше казано да направим. Всичко е подредено, преместихме мебелите, така че нека да видим", посочи Сара Жегар, друг жител на Медводе.

И Северна Италия все още е изправена пред лошо време. Триест, на границата със Словения, беше наводнен, след като проливен дъжд удари пристанищния град в североизточната част на региона. Свлачищата разрушиха частично пътища към езерото Комо. Много жители и туристи намериха подслон в баровете, тъй като вятърът отнесе маси и столове на кафенета.