Свят

Поддръжниците на преврата настояват френският посланик да си тръгне от Нигер

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Десетки излязоха на протест близо до френската военна база в Ниамей, за да напомнят на френския посланик за ултиматума от хунтата в Нигер, която му даде 48 часа да напусне страната.

 

Дойдох да подкрепя заминаването на френските военни от Нигер. Трябва да ни чуят, Знам, че ни чуват. Хора идват тук всеки ден. Хората страдат. Западноафриканските лидери увеличават санкциите. Тук сме и ще се борим до смърт.

Протестиращ

През уикенда 20 хил. души, подкрепящи лидерите на преврата, се събраха на стадион в нигерската столица, където бяха отправени критики към Франция.

 

Не искаме френската армия в Нигер. Нека французите си тръгнат. Да се върнат във Франция. Не ги искаме повече. Те убиха нашите братя, бащи и деца.

Абу Кунче, протестираща

Според Париж обаче военната хунта няма правомощия да експулсира френския посланик или да опитва да прекрати споразуменията между Франция и бившата ѝ колония Нигер. В африканската страна има близо 1500 френски войници. Те помагаха на президента Мохамед Базум, който беше свален от власт миналия месец, в борбата с джихадистите.