Свят

Един месец след преврата - в столицата на Нигер е спокойно, но ситуацията може да ескалира

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В столицата на Нигер Ниамей животът е сравнително спокоен след напрежението, предизвикано от свалянето на президента Мохамед Базум преди един месец. Въпреки спокойствието, ситуацията скоро може да ескалира. Докато Ековас заплашва с военна интервенция, за да възстанови Базум, съседните държави на Нигер - Буркина Фасо и Мали, затвърждават подкрепата си за управляващата хунта.

 

Ние се споразумяхме да създадем съвместен секретариат по въпросите на сигурността. Буркина Фасо и Мали приветстваха подписването на 24 август 2023 г., което им позволява при нужда да се намесят на наша територия.

Умару Ибрахим Сиди, заместник-генерален секретар на Министерството на външните работи на Нигер

В отговор на това ECOWAS заяви на нигерските превратаджии, че все още има време да преразгледат решението си. Западноафриканският регионален блок все още заплашва с военна намеса, но би предпочел по-дипломатичен подход. 

 

Дори и сега не е твърде късно военните да преразгледат действията си и да се вслушат в гласа на разума, тъй като регионалните лидери няма да одобрят държавен преврат.

Омар Алие Турай, председател на Комисията на ECOWAS

ECOWAS също така отхвърли предложението на нигерската хунта за тригодишен преход към демократично управление, като го определи като "провокация". Междувременно лидерите на блока в момента преговарят за преход към демократично управление с военните администрации в съседните държави.