Свят

Помолиха френския посланик да напусне Нигер

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Министерството на външните работи на Нигер съобщи, че френският посланик Силвен Ите е бил помолен да напусне страната в рамките на 48 часа с писмо, в което го обвиняват, че е пренебрегнал покана за среща с министерството. В писмото се посочват, че извършени "действия на френското правителство, противоречащи на интересите на Нигер". Писмото беше прочетено по време на вечерните новини на държавната телевизия ORTN.

 

Компетентните органи в страната решиха да оттеглят одобрението си за г-н Силван Ите и да го помолят да напусне в срок от 48 часа. Министерството на външните работи и сътрудничеството на Република Нигер се възползва от тази възможност, за да поднови уверенията си за внимание към Министерството на Европа и външните работи на Френската република.

Преди свалянето от власт на президента Мохамед Базум миналия месец Нигер се смяташе за последния голям партньор на Запада в борбата срещу джихадисткото насилие в региона Сахел. Френското посолство в столицата Ниамей беше нападнато в първите дни на преврата от 26 юли. Военните ръководители на преврата поискаха помощ от частната руска военна компания "Вагнер" за спиране на екстремистките атаки.