Общество

Опазването на природата по време на почивка може да е предизвикателство

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Анализ на Европейския съюз сочи, че в края на юли Гърция, Италия, Алжир и Тунис са загубили общо над 1350 квадратни километра в следствие на пожари. Огънят е засегнал 120 000 души. Глобалното покачване на температурите и опазването на околната среда са неизменно свързани и с туристическия сектор. Туристите често не се замислят за поведението си спрямо природата докато са на почивка.

Вкъщи мисля за екологията доста повече, разделям боклука си, рециклирам. Но когато съм на път предпочитам комфорта и честно казано мисля по-малко за природата.

Лусия, турист от Испания

Пътуването със самолет е най-честият избор на туристите, които са се насочили към далечни дестинации. Авиацията произвежда около 3 % от въглеродните емисии в световен мащаб, но се очаква нейният дял да нарасне.

Докато сме в Тайланд не планираме никакви полети, ще пътуваме с влак и автобус. Така ще допринесем за опазването на климата.

Ян Сомер, турист от Германия

От години авиокомпаниите твърдят, че търсят начини да намалят вредните емисии. Превозвачите срещат и яростна съпротива от страна на активисти, които даже стартираха движение, което насърчава хората да търсят по-малко замърсяващи форми на транспорт или да намалят пътуванията си като цяло. По-близки дестинации за почивка – по-малко замърсяване. През 20203 г. Европейския съюз също така се споразумя за нови правила, изискващи от авиокомпаниите да използват по-устойчиви горива от 2025 г.