Политика

След ротацията: Вицепремиерът Николай Денков се връща в МОН

От Euronews България Euronews България
Denkov Gabriel BGNES 1 Снимка: BGNES архив

След очакваната през февруари следващата година ротация членове на правителството ще бъдат сменяни само ако Мария Габриел и Николай Денков са съгласни и ако съответният министър не е изпълнил ангажиментите си. Това каза в интервю за "24 часа" премиерът Николай Денков.

По думите му след ротацията той най-вероятно ще се върне в Министерство на образованието, за да се забързат реформи, които според него са необходими на сектора.

Денков обаче не уточнява категорично дали това означава, че настоящият образователен министър проф. Галин Цоков ще бъде сменен на поста.

Според Денков основната цел на правителството, подкрепено с гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е България да стане нормална европейска държава, защото други държави в Централна и Източна Европа вече са извървели своя път, достигат европейските стандарти, а ние все още не сме поели уверено по него.

Денков коментира и отношенията между правителството и президента Румен Радев и е категоричен, че той никога и по никакъв начин не е предизвиквал напрежението между двете институции. Според него правителството се опитва да върши своята работа спокойно, а напрежението е „изкуствено създадено и предизвикано от другата страна“.

Денков посочва още, че в управленската програма на правителството има около 500 задачи, които трябва да бъдат изпълнени за година и половина и това я прави изключително напрегната.