Политика

Денков отрече връзка между убийствата на Алексей Петров, Къро и Ангел Христов

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

„Направихме преглед на това, което се прави до момента, и се фокусирахме върху това, което още може да се направи, така че държавата да се справи с тежките престъпления, които наблюдаваме. Установихме като факти, че няма установена връзка между убийствата, които се коментират в медиите.“

Това заяви пред премиерът акад. Николай Денков на брифинг след съвместното заседание в Министерския съвет с представители на МВР и службите за сигурност. Теории за връзка между убийствата на Алексей Петров, Красимир Каменов-Къро и Ангел Христов бяха изказани от мнозина експерти и наблюдатели през изминалите два дни.

„По отношение на убийството Алексей Петров има твърде много различни линии, свързани с неговите позиции в ДАНС, и др. Изследват се различни възможни мотиви за това престъпление, включително отмъщение“, добави той.

Денков коментира, че охраната на Петров не е била съставена от професионалисти, и тепърва ще се изяснява защо. Той уточни, че изглежда, че Петров се е чувствал в безопасност.

Според премиера, по-важното, което са обсъдили днес, са мерките – не само за разкриване, но и за превенция на подобни престъпления.

Денков сподели, че са установили проблем с отговорността на глвания секретар на МВР.

"На практика министърът не работи с него, защото му няма доверие и смята, че има проблеми, които са възникнали преди в длъжност да встъпи този екип на МВР. Неслучайно, на срещи, които сме имали досега, ако не присъства министърът, идва заместник-главния секретар", каза министър-председателят. Той добави, че по всички тези причини е помолил Калин Стоянов "да не търпи повече тази ситуация" и да изготви доклад с искане за смяна на Петър Тодоров.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов коментира, че към момента не могат да говорят “за завръщане на мутренски години и за усложнена криминогенна обстановка”.

По отношение на убийството на Алексей Петров той каза следното:

“Работим много активно. Организираме целия ресурс на МВР. Работи се по много версии и нито една няма да бъде изключена, докато не е проверена. Анализираме цялата информация, която имаме. Тя е свързана с неговата дейност през годините.”

“Алексей Петров няма нищо общо със сформирането на това правителство, законодателната и управленската програма. Всичко това са спекулации”, подчерта премиерът Днеков и добави, че “това е измислица, която някой се опитва да използва за политически актив”. 

Повече вижте във видеото.