България

Алексей Петров е бил следен с месеци, а убийството е планирано внимателно, смята журналист

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Смятам, че версиите за това убийство са свързани с икономически мотив. Твърде назад останаха времената, в които Алексей Петров имаше досег с престъпни групировки. Такава версия за убийството на Петров сподели в ефира на Euronews Bulgaria журналистът от БНР Николай Христов.

По думите му по-скоро мотивите и версиите, по които трябва да се работи са свързани с неговия бизнес, с финансите потоци през негови фирми.

Аз лично мисля, че в случая можем да говорим за неща свързани с финансови мотиви, които касаят настоящето му. Той излезе на светло, изчисти се, беше оправдан по делото „Октопод“. В последните месеци се изживяваше и като експерт и преподавател. Твърде назад останаха онези години на групировките,почти вече няма хора останали от онова време, които да търсят подобно отмъщение.

Почеркът на това убийство е професионален, категоричен е Христов. Според него убиецът е следил Алексей Петров в продължение на известно време. Най-вероятно той се е измъкнал от мястото на убийството не по пътища, а през планината, допусна още журналистът.

Песимист съм, че разследващите ще стигнат дори до физическия извършител на престъплението. Тези престъпници са добре подготвени. Чакали са го помагачи, които не са били в района. Това убийство е плод на дълга подготовка, следен е с месеци. Хората, които го следят, не са знаели кой е поръчителят и физическият убиец.

Жената, която е била с Алексей Петров по време на разстрела е единственият свидетел, обясни още Николай Христов. Тази жена най-вероятно е единственият човек,който знае откъде са дошли изстрелите и е логично да бъде пазена нейната самоличност, обясни още той.

По думите му полицията трябва да изясни защо охраната на Алексей Петров не е била близо до него. Христов допусна, че е възможно Петров и спътничката му да да разговаряли за нещо, което не трябва да бъде чуто от охраната и по тази причина гардовете му да не са били в непосредствена близост.

Според Николай Христов разстрелът на Алексей Петров може да бъде сравнен по-скоро с убийството на Емил Кюлев, отколкото на Красимир Каменов – Къро. Той обаче смята, че развой по случая няма да има и това убийство ще остане неразкрито.

Целия разговор вижте във видеото.