България

Все още няма официални версии за покушението над Алексей Петров (Обобщение)

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Ден след убийството на Алексей Петров допълнителна информация по разследването на случая няма. Според криминалисти, разстрелът в столичния квартал „Драгалевци“ е свързан с последните знакови убийства.

Няма как да не се отбележи връзката между Къро, „брат Галев“ и това убийство. Да не говорим, че назад във времето тези личности са се познавали и са работили заедно.

Иван Савов - криминалист

Политически, Алексей Петров беше един от хората, които подкрепяха създаването на настоящото правителство. Но ми се струва, че това не е толкова сериозно като мотив. По-скоро мотивът трябва да се търси в бизнеса и в неговите връзки в „подземния свят“, категоричен беше Савов.

А след атаките на опозицията, че убийството ни отдалечава от приемането ни в Шенген, оттам увериха, че България няма да понесе тежки последици, като отказ за присъединяване.

Както знаете Комисията не може да коментира отделни случаи. Работа на българските власти е да проведат разследване по случая. Това не бива да се смесва с процеса по приемане в Шенген. Той има отделни ясни правила. Както знаете позицията на ЕК е ясна от дълго време – и България и Румъния са готови да станат пълноправни членове на шенгенското пространство.

Анита Хипер - говорител на ЕК

Неофициално разследващите работят по версията, че зад разстрела на Петров стоят чужди наемници. За неговите близки шокът е огромен. Новината за убийството заварила снаха му Надка, докато седяла пред семейния магазин. Разбрала за случилото се от съседка.

Събирахме се по празници, за последно го видяхме на рождения му ден, 23-ти април, тогава навърши 61 години.

Надка – снаха на Алексей Петров

При покушението пострада и 48 годишна жена, която остава в сериозно състояние в „Пирогов“. Самоличността и все още не е разкрита официално. 

Нощта е минала спокойно за пациентката. Интубирана е. За да бъде разпитана жената, тя трябва да е в съзнание и да бъде екстубирана. Тя е на апаратна вентилация и не може да говори, в съзнание е относително. Бихме казали, че критичния момент е преминал и няма опасност за живота, но състоянието ѝ тежко.

Валентин Димитров - директор на Пирогов

По неофициална информация убиецът е използвал пушка с оптичен мерник. Засега разследващите нито потвърждават, нито отричат тази информация.