България

Повдигнаха обвинение на прокурора Дилян Деянов по казуса „Осемте джуджета

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

Бившата съпруга на Петьо Петров - Еврото Любена Павлова, както и прокурор Дилян Деянов бяха извикани на разпит тази сутрин. Те са привлечени като обвиняеми по разследването, известно като "Осемте джуджета", което е свързано с принуда и търговия с влияние.

Прокурор Деянов е обвинен в това, че в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – обвинител в Специализираната прокуратура, е нарушил служебните си задължения, като е върнал неправомерно иззети веществени доказателства, златни монети, на човек, който не е имал право да ги получи. Наложена му е мярка „подписка“.

По същото досъдебно производство като обвиняеми са привлечени бившият следовател Петьо Петров и бившата му съпруга Любена Павлова, за това, че са укрили златни монети, за които знаели, че са придобити от друг. Прокурор Деянов дойде в прокуратурата заедно с адвоката си Людмил Рангелов.

„Това е изпускане на налягането в грешната посока, за да може да се успокои общественото мнение, че казусът „Осемте джуджета“ има някакво развитие. Не там обаче, където е неговата същност, а един страничен рефлекс“, каза пред журналисти Деянов. Бившата съпруга на Петьо Петров - Еврото Любена Павлова, не се яви, защото е в болница.