Общество

Сарафов връща "Осемте джуджета" в прокуратурата заради бездействие на Гешев

От Euronews България Euronews България
Sarafov Pepi Evroto Antikorupcionen Fond Борислав Сарафов на среща с Петьо Петров-Пепи Еврото в ресторант "Осемте джуджета". Снимка: Фейсбук/Антикорупционен фонд

Изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов връща делото „Осемте джуджета“ в прокуратурата.

Той е възложено на екип от прокурори от Апелативна прокуратура – София извършването на проверка на всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с казуса, добил популярност като „Осемте джуджета“, включително проверки за правилността и законосъобразността на постановлението от 05.05.2021 г., с което е постановен отказ за образуване на досъдебно производство, съобщиха от държавното обвинение. 

Освен това Сарафов изпрати до Висшия съдебен съвет справка за извършена проверка от направление „Инспекторат“ при Върховна касационна прокуратура (ВКП), свързана с „Осемте джуджета“. Справката е изготвена на 21.07.2020 г. и констатира „допуснати груби закононарушения“ от страна на наблюдаващите прокурори по две досъдебни производства на Специализирана прокуратура. Изпращането на документа е по повод предвиденото обсъждане на казуса на предстоящото утре заседание на Пленума на ВСС, съобщиха от прокуратурата.

В справката на ВКП, която през 2020 г. е била изпратена на вниманието на главния прокурор, се съдържа констатация, че „при връщането на значителни по количество и стойност веществени доказателства са допуснати груби закононарушения, причините за които не могат да бъдат напълно изяснени с инструментариума и формата на настоящата проверка в отдел 06 ВКП, но следва да получат своето адекватно санкциониране“. Въпреки тези и други констатации, изискващи предприемането на съответните действия по компетентност, такива не са предприети нито през 2020 г., нито на по-късен етап.

Припомняме, че Съюзът на съдиите излезе с позиция, в която призова Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) да определи нов временно изпълняващ длъжността главен прокурор, като едно от основанията им бяха срещите на Сарафов в ресторант „Осемте джуджета“. Оттам определят решението на прокурорската колегия да избере Борислав Сарафов на поста като "поредното срамно решение, тежко увреждащо авторитета на съдебната власт". „Прокурорската колегия на ВСС си позволи да замени едно от главните действащи лица в този процес с друго, не по-малко дискредитирано. По отношение на Борислав Сарафов съществуват обосновано тежки съмнения за интегритета му, предвид изнесените в медиите данни запровежданите от него дружески срещи в несъществуващия вече ресторант „Осемте джуджета“ с лица, обявени за издирване от МВР“, посочват от Съюза. Според съдиите „налице са и съмнения в притежаваните от него професионални и нравствени качества за заемане, макар и временно, на тази длъжност, особено в периода от 01.05.2023г. досега - множество заблуждаващи обществото публични изявления, честа и необяснима промяна на позицията по фундаментални професионални въпроси, намеса на личния му живот в професионалната му дейност“.