Общество

Адвокат: Действията на Сарафов по „Осемте джуджета“ ще бъдат лакмус за това кой го избра

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Борислав Сарафов е бил чест посетител на "Осемте джуджета". Лакмус за това кой го избра ще бъдат действията му по този случай.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria адвокат Людмил Рангелов по повод избора на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор и очакванията към него.

 

Ето какво още сподели той:

Аз не видях проблем в избора на Борислав Сарафов. Пленумът избира главния прокурор, а той е и.д. главен прокурор. По-скоро видях проблем в бързината, с която се случи този избор и мнозинството, с което прокурорската колегия подкрепи именно него.

Смятам дори, че на утрешния пленум най-вероятно няма и да се стигне до обсъждане дали пленумът трябва избере изпълняващия длъжността главен прокурор или правилно е избран от прокурорската колегия.

Решението не просто не беше достатъчно мотивирано – то изобщо не беше мотивирано. И изненада почти всички, с изключение на тези, които са го организирали и провели.

По мое мнение, зад това решение стоят същите хора, които искаха отстраняването на Иван Гешев. В един момент, притежавайки контрол на зависимост върху лицата в прокурорската колегия, задействаха този план. Същите или почти същите хора, взеха решение мястото на Гешев да бъде временно заето от г-н Сарафов.

По основните въпроси, които засягат хората, които решиха той да стане главен прокурор, Сарафов ще работи в тяхна полза.

Правосъдният министър не може да направи нищо срещу назначаването на Сарафов, освен да свика заседание на ВСС и да инициира обсъждане на темата. 

Иван Гешев може да бъде разследван по сигналите, подадени срещу него по механизма за разследване на главния прокурор. Вероятността това да се случи обаче е малка.

 

Цялото интервю вижте във видеото.