Общество

Разследването за източването на АМ "Хемус" е приключило

От Euronews България Euronews България

Година и половина след началото му прокуратурата се похвали с напредък по разследването за строителството на магистрала "Хемус". От там обявиха, че е започнало предявяването на материалите на обвиняемите. Това е стандартна процедура, която предшества края на едно разследване, но от съобщението на държавното обвинение не става ясно дали обвинителен акт вече е подготвен.

„Досъдебното производство е образувано на 08.11.2021 г. Към настоящия момент са привлечени девет лица в качеството на обвиняеми за ръководене и участие в организирана престъпна група, длъжностни присвоявания и пране на пари“, посочва се в позицията на прокуратурата.

По това разследване обвиняеми са девет души. Имената на повечето обаче все още не са известни, с изключение на първия привлечен към отговорност – бившият футболен съдия от Благоевград и бивш данъчен служител Борислав Колев.

„След приключване на процедурата по предявяване на разследването, наблюдаващите прокурори ще преценят предпоставките за изготвяне и внасяне на обвинителен акт в Софийски градски съд, за което обществеността ще бъде своевременно уведомена“, посочват още от Софийска градска прокуратура

От публично известната информация по този казус става ясно, че престъпната схема е била реализирана с покровителство на най-високо държавно ниво.