Общество

МРРБ: Показаните от Караджов документи за "Хемус" са предложения на браншовици, които не са одобрени

От Euronews България Euronews България

Министерството на регионалното развитие излезе със специална позиция във връзка с участието на бившия регионален министър Гроздан Караджов в предаването "Добро утро, Европа".

Тази сутрин в ефира на Euronews Bulgaria Караджов показа договор за поръчителство, с който по думите му държавата се задължава да изплати 100% всичко на фирмите, изпълняващи инхаус поръчките за строителството на АМ "Хемус", без при това да се отчита изплатеното до момента.

"Зад гърба на тези тристранни споразумения се въвеждат договори за други дейности с нови играчи. Между 15-20% ново оскъпяване ще има, защото там горе-долу се плаща за труд и други неща, които ще изникнат уж по строителството. Тук е скрита корупционната схема. Тези действия на ПП ги влачат към нова инхаус схема", заяви Караджов.

В позицията на МРРБ се посочва, че показаните от бившия регионален министър бланки са предложения на браншови организации, които няма да бъдат одобрени.

"МРРБ не подготвя тристранни споразумения, чрез които да се увеличава цената на горепосочените проекти. Показаните от Гроздан Караджов в тв ефира бланки са предложения от браншовите организации в работната група. Тези предложения не касаят увеличаване на цената на договорите и не са одобрени, най-малкото защото поръчителството е двустранен, а не тристранен договор", се казва в позицията на ресорното министерство.

Оттам посочват още, че работна група с участието на МРРБ, АПИ, АОП, КСБ и Браншова камара “Пътища” подготвя механизъм, по който подизпълнителите за АМ „Хемус“ да поемат отговорност за качеството и сроковете за строително-монтажните дейности по изграждането на АМ „Хемус“ и пътя Видин – Ботевград. 

Тази работна група ще бъде натоварена с преглед на инхаус договорите и ще предложи индексация, но от МРРБ подчертават, че авансовото платените средства преди 3 г. в размер на около 1,3 млрд. лв. няма да подлежат на индексация, тъй като се предполага, че строителните компании са закупили при получаването на средствата нужните строителни материали

 

Ето и цялата позиция на МРРБ:

Работна група с участието на МРРБ, АПИ, АОП, КСБ и Браншова камара “Пътища” подготвя механизъм, по който подизпълнителите за АМ „Хемус“ да поемат отговорност за качеството и сроковете за строително-монтажните дейности по изграждането на АМ „Хемус“ и пътя Видин – Ботевград.

Припомняме, че по силата на сключените преди около 3 г. инхаус договори, подизпълнителите не носят гаранция за изгражданите от тях обекти.

Индексацията на цените на договорите не се извършва чрез споразумения, а по силата на чл. 117а от ЗОП, приет от 47-то НС с подкрепата на народни представители от всички парламентарно представени партии, включително и ИТН.

Настоящото ръководство на МРРБ е категорично, че инхаус възлагането е незаконосъобразно. Поради фактическо бездействие от страна на министрите на регионалното развитие в последните 3 г. са изтекли преклузивните срокове, с които безвъзвратно е изгубена възможността държавата да разтрогне тези споразумения. В момента МРРБ е поставено в ситуация да изпълнява наследените договори или да ги прекрати по неизпълнение.

МРРБ не подготвя тристранни споразумения, чрез които да се увеличава цената на горепосочените проекти. Показаните от Гроздан Караджов в тв ефира бланки са предложения от браншовите организации в работната група. Тези предложения не касаят увеличаване на цената на договорите и не са одобрени, най-малкото защото поръчителството е двустранен, а не тристранен договор.

Работната група в МРРБ прави преглед на инхаус договорите и ще предложи на Министерския съвет методика за индексация. Авансовото платените средства преди 3 г. в размер на около 1,3 млрд. лв. няма да подлежат на индексация, тъй като се предполага, че строителните компании са закупили при получаването на средствата нужните строителни материали. Ще се индексират цените по остатъчните плащания според актуалните пазарни условия към датата на съответното плащане. Предстои работната група по инхаус договорите да се произнесе за методиката за индексация и да представи предложение до Министерския съвет. Целта е да се защити разходването на публичен финансов ресурс с ясни и прозрачни правила.