Политика

Рашков отказал призовка за АМ „Хемус“. Иска първо да знае за кюлчетата (Обновена)

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Софийска градска прокуратура извърши действия по призоваването на Бойко Рашков във връзка с преписка за лотовете на автомагистрала „Хемус“. На 02.12.2022 г. призовкар при СГП направи опит да връчи призовка на г-н Рашков, но последният е отказал категорично да я получи, съобщиха от прокуратурата.

Призовката е била, за да "даде Рашков сведение относно това каква информация му е известна за движението, местонахождението и ползването на паричните средства, кога и по какъв начин същата му е станала известна с оглед нейната проверка, както и относно всички други обстоятелства, които евентуално са му известни и могат да имат значение по отделени материали от делото „Хемус“, обясняват от обвинението. И добавят, че това е единственият по закон начин известните на Рашков факти да бъдат предоставени на властите, за да се постигне правилно прилагане на закона.

От прокуратурата припомнят още, че явяването пред прокурор и даването на сведения е задължение както на Рашков, така и на всеки друг гражданин. 

"СГП призовава политиците да спазват установения законов ред в Република България. СГП ще предприеме всички законови мерки, за да призове г-н Рашков и при неизпълнение на прокурорските разпореждания, ще бъдат наложени санкциите, предвидени в закона", се казва още в съобщението.

В кулоарите на парламента бившият вътрешен министър от кабинета "Петков" коментира, че ще се яви в прокуратурата тогава, когато Бойко Борисов обяви коя е Мата Хари. В действията на прокуратурата Рашков видя намеса на лидера на ГЕРБ.

"Ние кога ще разберем как са попаднали няколко кюлчета злато и пачки евро в купюри от 500 в нощното шкафче на Борисов в държавната резиденция? Дали е изяснен първо този въпрос от преди няколко години? Стои така неустановен и цялата общественост не знае", контрира Рашков, който сега е депутат от "Продължаваме промяната".

Той заподозря, че Борисов се опитва чрез Иван Гешев да разбере какво знае и какво би могъл да изложи в делото, което ГЕРБ заведе срещу Рашков в Софийския градски съд. Бившият вътрешен министър каза, че въпросното дело е насрочено за януари-февруари.