Политика

Гроздан Караджов: Нови играчи ще бетонират и оскъпят на тъмно инхаус пътното строителство (Документи)

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Политическият успех на „Продължаваме промяната“ се дължи на скандала с инхаус процедурите – те обявиха, че „грабежът на века“ ще бъде преустановен. След съставянето на настоящото правителство обаче, тази позиция вече не се чува, а управляващите се опитват да върнат процедурите. Това заяви в студиото на Euronews Bulgaria Гроздан Караджов – бивш министър на регионалното развитие и благоустройството и депутат от „Има такъв народ“. И представи документ за договор за същите процедури. Впоследствие Министерството на регионалното развитие излезе със специална позиция във връзка с участието на Караджов, в която се посочва, че показаните от него бланки са предложения на браншови организации, които няма да бъдат одобрени.



Ето какво каза той:

Нека да припомним, че на крилете на скандалите за инхаус процедурите изгря политическият дебют и успех на „Продължаваме промяната“. Те застанаха твърдо, че този модел няма да бъде продължаван и ще бъде санкциониран. Че "грабежът на века", както беше наречен от тях, ще бъде преустановен.

Очакваше се нещо да замени тези порочни процедури. Какво се случи в момента обаче? След влизането на коалицията им с ГЕРБ в управление, тяхната позиция беше рязко заглушена. Вече няма думи за търсене на отговорност, няма и думи как ще бъде оправен този недъг. Напротив, имаме действие на новия министър и управляващо мнозинство за връщане на същата корупционна схема за връщане на инхаус процедурите.

Това, което знаем е, че тези процедури продължават. Ще бъдат направени стъпки за ускоряване на строителството на пътя Мездра-Ботевград, доколкото чух. До момента за част от участъците, за които е платено преди три години, няма дори проект. Сега тези пари, които трябваше да гарантират материалите и суровините за Хемус за да не се влияят от инфлационни процеси, сега ще бъдат индексирани тези суми. Тоест, не само, че тези договори не са корупционни вече, а ще бъдат и индексирани.

Това, което се крие обаче е, че ще се въведат нови играчи. Те вече са въведени в "Автомагистрали". Те са приближени до новите управляващи и натам ще тръгнат новите сакове и пачки. Къде обаче е състезанието? Няма процедура за съревнование. Всичко става „на тъмно“. Управителният съвет на "Автомагистрали", министърът му се е обадил и въвежда нови фирми.  Има тристранни споразумения, показваме ги на зрителите сега.

 

Договор за поръчителство by DogovorHemus on Scribd

Документът е разработван от АПИ и, ако бъдат разпитани от органите, които искат да знаят за този договор, те ще си кажат. Това е договорът за поръчителство, с който се задължавате да изплатите 100% всичко на тези фирми, без да се отчита какво е дадено в миналото. Зад гърба на тези тристранни споразумения се въвеждат договори за други дейности с нови играчи. Между 15-20% ново оскъпяване ще има, защото там горе-долу се плаща за труд и други неща, които ще изникнат уж по строителството. Тук е скрита корупционната схема. Тези действия на ПП ги влачат към нова инхаус схема.

Материята е сложна и е хубаво да бъде разбрана. Инхаус не е лош сам по себе си. Лош е, когато се прилага за заобикаляне на закона. Сега Министерството да каже защо не знае какво става в собствения му двор.

Нормално е Украйна да получава подкрепа от НАТО. Тя е страна жертва на руската агресия. Не мисля, че трябва да се влиза във война на институциите. Трябва да има референдуми - всякакви. Дали противоречи или не на Конституцията, ако бяхме с мен на правна комисия, щяхте да чуете, че има спор. Когато има спор работата на депутата е да даде думата на експертите.

Неизвестно е как ще се справи държавата, ако трите прихода, които не са планувани - как ще се компенсират. Имаме допълнителни около 1.7 милиарда, които няма да се случат.

Ако те отричат, че са в коалиция, това означава, че ги е срам, че са в коалиция. Това е тройна коалиция между ДПС, ГЕРБ и ПП. Тя гласува заедно по определени въпроси, включително и за бюджета на държавата. Вече има поредица от решения в НС, които са общи на трите партии. На ГЕРБ се дава председател, на ПП един зам-председател, на ДПС друг зам.-председател, така е и в комисиите. Това е коалиция на келепира. Каримански не е бил предлаган за БНБ, защото е от нашата коалиция, а защото става за този пост.

 

 

Цялото интервю вижте във видеото.