Европа

Всички цивилни са изведени от завода "Азовстал", остават военните

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 08 115304

Украинското правителство съобщава, че всички цивилни жени, деца и възрастни хора са евакуирани от стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол.

 

Заповедта на президента е изпълнена: всички жени, деца и възрастни хора са евакуирани от "Азовстал". Тази част от хуманитарната мисия в Мариупол е изпълнена.

Ирина Верешчук, вицепремиер на Украйна

Разрастващият се завод "Азовстал" от съветската епоха е последният джоб на съпротива за украинските сили в опустошения пристанищен град на Азовско море и през последните седмици беше подложен на многократни бомбардировки от страна на руските сили. Смята се, че до хиляда цивилни са в капан и се крият в подземни бункери, но през последната седмица се полагат целенасочени усилия за извеждането им, включително и чрез конвои, организирани от ООН и Червения кръст.

 

Лондон отпуска допълнителна военна помощ за Украйна

Великобритания обяви, че ще отпусне допълнително 1,3 милиарда лири (1,6 млрд. долара) военна помощ на Украйна, предаде Ройтерс. Заявката бе направена в навечерието на видеоконферентната среща на върха на Г-7, насрочена за 8 май с участието на украинския президент Володимир Зеленски.

 

Russia Ukraine War 22123482575173 Реч на британския премиер Борис Джонсън пред украинския парламент. Снимка: Пресслужба на Парламента на Украйна / AP

Досега правителството на премиера Борис Джонсън, който е сред най-твърдите поддръжници на Украйна в защитита ѝ срещу нашествието на Русия, е доставило на украинската армия противотанкови ракети, системи за ПВО и други оръжия. Обявената сума от 1,3 милиарда лири, която ще бъде взета от правителствения фонд за непредвидени разходи, почти удвоява военната помощ на Лондон за Киев след 24 февруари, когато Русия нападна Украйна.

По-късно този месец Джонсън ще се срещне с представители на водещи компании от отбранителния сектор, за да обсъди увеличаването на производството с оглед на повишеното търсене заради войната в Украйна, отбеляза Ройтерс.

Russia Ukraine War 22127479048714 Разрушения от войната в Украйна. Снимка: AP

Подадени са сигнали за над 16 хиляди изчезнали украинци

Сигнали за над 16 хиляди изчезнали украинци са подадени от техни близки и приятели на телефонния номер на „горещата линия“ на комисаря на Върховната Рада по правата на човека в Украйна. Подадени са над 16,6 хил. искания за издирване на изчезнали хора, като над 2 хил. от тях са деца, съобщи омбудсманът на Украйна Людмила Денисова в канала си в Телеграм, предаде БГНЕС. Денисова предаде данни за изчезналите граждани на комисаря по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятович, която е на четиридневно посещение в Украйна.

За да се справи с проблема, омбудсманът предлага заедно с представители на Международната комисия за изчезнали лица да приложи общ механизъм за издирването на изчезналите граждани. Комисарят по правата на човека отбелязва, че с присъствието си в Украйна тя демонстрира солидарността на ЕС с Украйна. Миятович посети градове, освободени от руските войски в района на Киев. След посещението си Миятович ще направи доклад за видяното в Комитета на министрите на Съвета на Европа.