Европа

Михаел Галер пред Euronews Bulgaria: България трябва да е по-солидарна с Украйна

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 07 154258

Ексклузивно от  Страсбург. Диана Радева разговаря с политици по актуални теми, свързани с бъдещето на Европа.

 

Наистина съжалявам, че България не може да вземе решение да предостави оръжие на Украйна, сподели говорителят групата на ЕНП по външните работи пред нашия екип.

 

Смятам, че всяка една държава членка, която може да си го позволи, която има достатъчно оръжие, трябва да помогне с тях, защото Украйна се бори и за нас срещу фашисткия режим на Кремъл, който цели да унищожи цяла една държава. Румъния е по-близо, Полша е по-близо – мисля, че българите трябва да си дадат сметка какво точно означава този режим. Той е абсолютно диктаторски – не говоря за руския народ, а за руския криминален режим, който трябва да бъде отхвърлен. Не трябва това да бъде краят, не приемам „не“ за отговор, не трябва да се съгласявате с това. Трябва да доставяме оръжия, трябва да отделяме повече средства за бежанците, трябва да помагаме сега, защото тази война засяга всички ни и последиците от продължаването ѝ ще се отразят върху всички ни.

Михаел Галер, говорител на групата на ЕНП по външните работи

Галер коментира и темата за вноса на енергийни ресурси от Русия.

 

Смятам, че да прекратим вноса на петрол и газ сега, да плащаме повече, но по по-солидарен начин, за да се справят по-бедните държави, е по-доброто решение. Мисля, че не трябва да плащаме в рубли. Трябва да останем обединени – в противен случай Путин и Кремъл ще се възползват от това.

Очаквайте още от нашите специални пратеници в Страсбург.