Свят

Тръмп се закани: Отивам в Джорджия да се предам и да ме арестуват

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, че смята да се предаде на властите в Атланта, Джорджия по обвиненията за намеса в изборите в щата през 2020 г. В социалните мрежи републиканецът в типичния си ироничен стил написа – „В четвъртък отивам в Атланта, Джорджия, за да бъда арестуван“. Тръмп отрича обвиненията за вмешателство и нарича делата срещу него „лов на вещици“. Дали ще се окаже с белезници и в ареста, предстои да стане ясно.

Въпреки обвиненията, милиардерът води в предварителната надпревара на Републиканската партия за изборите догодина. Останалите кандидат-президенти на Републиканците остро критикуват Тръмп и настояват, че той не е достоен да се бори за поста.

Доналд Тръмп се кандидатира за президент при най-нелепите обстоятелства, които съм виждал през живота си. Няма нищо по-егоистично от това, което той прави. Обвинен е в четири различни престъпления и въпреки това продължава да настоява, че трябва да бъде кандидат за президент. Не мисля, че бихте видели Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън или Ейбрахам Линкълн да бъдат обвинени в тези престъпления. Но ако беше така, те със сигурност нямаше да се кандидатират”, каза Крис Кристи, кандидат-президент от Републиканската партия.

Магистратите в Джорджия вече определиха гаранция от 200 хиляди долара за Тръмп. Те обаче имат специални изисквания към него. Бившият президент не трябва да прави никакви опити да влияе, заплашва или притиска свидетели по делото.

Миналата седмица Тръмп беше обвинен заедно с други 18 души в опит да се намеси в изборните резултати в щата след загубата си през 2020 г. от Джо Байдън. Бившият президент е бил чут в телефонен разговор да оказва натиск да се "намерят 11 780 гласа" по време на преброяването на бюлетините. Срещу милиардера се водят и други 3 дела.