Свят

Гръцката брегова охрана спаси 60 бедстващи мигранти

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

60 мигранти бяха спасени от гръцката брегова охрана до острови в източната част на Егейско море. Те се опитвали да стигнат с надуваеми лодки гръцките брегове откъм Турция.

Във видеозапис на бреговата охрана се вижда как спасителите помагат на хората да се качат на кораб до островите Лесбос и Самос.

В последните седмици се наблюдава ръст на новопристигналите в Гърция чужденци, които разчитат на малки нестабилни лодки, предоставени им от трафиканти на хора.

По-рано патрулен катер на бреговата охрана е открил 41 души на малка лодка край Лесбос. Всички са спасени и отведени в приемен център на острова.

Като основна причина за увеличаването броя на пристигащите Гърция изтъква конфликтите в Африка, които засилват натиска върху основните контрабандни маршрути към Европа, а също и черния пазар на нискокачествени надуваеми лодки в Турция.

Правителството на Кириакос Мицотакис твърди, че няма да промени политиката си за прихващане на лодки в морето, което е намалило значително броя на новопристигащите мигранти в последните години.