Европа

Зеленски се среща с премиера и кралското семейство на Швеция

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Украинският президент пристигна в Швеция за срещи с премиера Улф Кристершон и кралското семейство. Володимир Зеленски коментира, че е в Стокхолм, за да благодари лично на лидерите за подкрепата. Преди дни Швеция, която също като Украйна очаква членство в НАТО, одобри нов пакет военна помощ за Киев за над 300 млн. долара.

По-рано Зеленски обяви, че все повече държави подкрепят Формулата му за мир и декларацията на Г-7, свързана с гаранциите за сигурност за Украйна.

 

Ще чуете новини от Украйна. Подготвяме ги заедно със съседите ни в Европейския съюз, а също и с онези региони в Европа, където сътрудничеството ни с държавите все още не е достатъчно.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Междувременно от Украйна съобщиха за руска атака, при която свалили ирански дронове "Шахед". В Киев е ударена сграда на министерството на вътрешните работи. А от Москва заявиха, че са унищожили украинска ракета над анексирания Крим. 

За ударите стана ясно на фона на посещението на Владимир Путин в Ростов на Дон. Там руският президент е разговарял с Валерий Герасимов, който ръководи т.нар. "специална военна операция" и беше критикуван от Евгений Пригожин, включително при похода на "Вагнер" към Москва. 

 От британското разузнаване казват, че и Русия, и Украйна изпитват трудности в отвоюването на нови територии на фронта. А източници на "Ню Йорк Таймс" в САЩ твърдят, че броят на загиналите войници скоро може да надхвърли 500 000.