Европа

Въпреки руските бомби по енергийната инфраструктура: Украйна няма да остане на студено през зимата

От Euronews България Euronews България
Nova Kahovka Most Vzriv Yazovir Twitter (1) Разрушенията около Каховка, архив

Миналата зима Украйна е демонстрирала, че разполага с квалифицирана работна сила и опит, необходими за експлоатация и поддръжка на електрическата мрежа, дори в военно време.

Британското министерство на отбраната съобщи това в Twitter позовавайки се на данни от разузнаването.

Въпреки постоянния натиск на войната усилията на Украйна за натрупване на запаси от гориво вероятно ще бъдат успешни, за да се гарантира, че тя ще разполага с достатъчно запаси от гориво през наближаващия зимен период.

 

Министерство добави, че Украйна ефективно мобилизира своя миннодобивен сектор, за да поддържа ресурсите, осигурявайки постоянни доставки на въглища за топлоелектрическите и отоплителните централи през зимата, а значителните запаси от газ осигуряват допълнителен резерв.

 

Въпреки че руските атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна вероятно ще продължат и през тази зима, Украйна показа през миналата година, че разполага с квалифицирана работна ръка и опит, необходими за експлоатацията и поддръжката на енергийната мрежа, дори в условия на война, отбелязват от Британското Министерството на Отбраната.

 

Както съобщи Укрінформ, Олександр Харченко , директор на Центъра за енергийни изследвания, каза, че Украйна вече има достатъчно запаси от въглища в складове и газ в хранилища. Ситуацията с натрупването на горива е стабилна.

Той отбеляза, че ако Украйна разполага с 14 млрд. куб. м газ в хранилищата и с договорено количество от 1-2 млрд. куб. м за доставка през януари-февруари, това ще е достатъчно за отоплителния сезон.

Експертът също така заяви, че е извършен голям обем възстановителни работи по мрежите за високо напрежение. Според него обаче те все още не са възстановени до нивото, което са имали преди обстрела.