Европа

Украйна ще отговори на руския предупредителен огън в Черно море

От Euronews България Euronews България

Товарният кораб в Черно море, срещу който Русия откри предупредителен огън, е прекарал няколко часа край бреговете на България.

По данни на публични платформи плавателният съд вече се приближава към град Сулина в Румъния, който е посочен като негова крайна точка. Вчера от Москва заявиха, че техен патрулен кораб е стрелял предупредително срещу кораба "Шукру Окан", след като не спрял за проверка. Според руските власти плавателният съд се е запътил към украинското пристанище в Измаил. От Киев заявиха, че ще отговорят на руския обстрел в Черно море. По думите на съветника на украинския президент, Михайло Подоляк, действията на Москва са в нарушение на международното право и са престъпление срещу гражданските кораби във водния басейн.

А през изминалата нощ властите в Украйна обявиха въздушна тревога в над 10 области в източната част на страната. В Одеска област са избухнали пожари заради паднали отломки от свалени руски дронове. Съобщава се и за взривове в Запорожие. Междувременно в Херсон е обявен ден на траур заради обстрела с 7 жертви, сред които и бебе на по-малко от месец.