Европа

В Украйна вече регистрират първите кораби, които желаят да преминат през Черно море

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Украйна, която се стреми да осигури безопасни морски маршрути в Черно море, за да възобнови износа на зърно, започна да регистрира кораби, които желаят да използват обявения от нея по-рано тази седмица коридор.

В четвъртък страната едностранно обяви "хуманитарен коридор" в Черно море, за да бъдат освободени търговските кораби, които са блокирани нейните пристанища, откакто Русия започна пълномащабно нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Коридорът е ново изпитание предвид фактическата блокада, наложена от Русия, след като миналия месец Москва се отказа от зърнената сделка, която позволяваше на Киев да изнася зърно.

Регистрацията вече е отворена и координаторът работи, съобщи говорителят на украинските Военоморски сили Дмитро Плетенчук.

Все още няма кораби, преминали през този коридор.

„Разбира се, че всичко ще бъде под надзора на украинските въоръжени сили. Правим всичко по силите си, за да гарантираме сигурността“, каза Плетенчук.

Русия не е казала официално дали ще се съобрази с коридора за корабоплаване, а транспортни и застрахователни източници изразиха опасения за сигурността.

Украинските военноморски сили предупредиха в изявление, че все още има риск от мини в Черно море, както и военна заплаха от страна на Русия.