Euronews Primetime

София - Москва: Как ще се развият дипломатическите отношения?

От Euronews България Euronews България

Част от проблема, който България има с Русия е тази полярност и разединението в българското общество по темата „Русия“ и какъв вид отношения трябва да поддържаме – дали наследена полувасалност или режим на самостоятелност, увереност и защитаване на българския национален интерес.

Това заяви доц. Пламен Ралчев, ръководител на катедра „Международни отношения“ в УНСС, в ефира на Euronews Bulgaria.

Той посочи, че най-трудната задача пред българските политици е да намерят тази златна среда, която е много трудно да бъде отстоявана пред обществото.

Според доц. Ралчев ако трябва да има забележки към предприетите от правителството действия, това е начинът, по който беше проведено решението за изгонване на руските дипломати.

По думите му нормалната практика в такива случаи, по силата на Виенската конвенция, е дипломатите да напуснат в максимална дискретност, без да се привлича излишно публично внимание.

Това, което ние направихме беше една смесица от PR акция и безспорни, важни политически решения, които трябваше да се вземат.

доц. Пламен Ралчев, ръководител на катедра "Международни отношения" в УНСС

Доц. Ралчев смята, че на Русия най-вероятно ще ѝ трябва известно време, за да реши какво ниво на реципрочна реакция ще предприеме.

Той подчерта, че експулсиране на руски дипломати се е случвало и преди и предположи, че Москва може да смени своя посланик в България.