Свят

Изкуствен интелект в таксито: Две компании в Сан Франциско предлагат автономен превоз

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Властите в Калифорния гласуваха да увеличат автономните таксита в Сан Франциско. Така вече две компании - Cruise и Waymo, могат денонощно да превозват пътници срещу заплащане.

Сан Франциско става един от първите градове в Съединените щати с два автопарка от превозни средства без водачи. А те са в пряка конкуренция с останалите таксиметрови услуги. И Cruise, и Waymo твърдят, че роботакситата не са толкова опасни, колкото превозните средства, управлявани от хора.

От полицията и пожарната не са доволни от промените, защото смятат, че автономните коли пречат на работата им. Някои местни жители излязоха на протест. Те се опасяват, че изкуственият интелект заменя хората.

Това е заплаха за здравето и сигурността. Това е заплаха за хората в Сан Франциско. Ако се случи тук, ще стигне и до Лос Анджелис. Хиляди таксиметрови шофьори там ще загубят работата си. Това ще бъде пагубно за хората в Калифорния.

Стив Зелтър, адвокат

Според други обаче роботакситата ще намалят рисковете от катастрофи, предизвикани от хора в нетрезво състояние. Освен това ще позволяват на хората с увреждания, които не могат да шофират, да се движат из града. 

Подкрепяме изцяло автономните превозни средства и тяхното развитие. Радва ни потенциалът, който имат - за придвижване, достъпност, безопасност за незрящите хора и достъпа им до транспорт.

Тим Елдър, Национална федерация на слепите

Бизнесът очаква това да е само началото за роботакситата, които в бъдеще да заработят и в други гъсто населени градове. В момента Cruise и Waymo имат около 500 автономни коли в Сан Франциско. Очаква се броят им да се увеличи.