Свят

Белия дом изготви набор от предпазни мерки при разработването на изкуствения интелект

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Седем водещи компании в областта на изкуствения интелект са поели ангажимент да управляват рисковете, свързани с тази технология, съобщи Белият дом. Това ще включва тестване на сигурността на изкуствения интелект и оповестяване на резултатите от тези тестове.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че водещи компании в разработването на технологии за изкуствен интелект са поели ангажимент за спазване на набор от предпазни мерки в областта на изкуствения интелект, изготвени с посредничеството на Белия дом.

 

Тези ангажименти са реални и конкретни. Те ще помогнат на индустрията да изпълни основното си задължение към американците да разработва безопасни, сигурни и надеждни технологии, които са от полза за обществото и поддържат нашите ценности. През следващите десет години ще станем свидетели на повече технологични промени, отколкото през последните 50 години.

Джо Байдън - президент на САЩ

Байдън допълни, че доброволните ангажименти, поети от седемте американски компании, имат за цел да гарантират, че техните продукти с изкуствен интелект са безопасни, преди да бъдат пуснати на пазара. Компаниите също ще трябва да наблюдават и да съобщават за грешки и проблеми в технологията, които са от ключово значение за борба с хакерските атаки и дезинформацията.