The Cube

The Cube: Изкуствен интелект съветва румънския премиер

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

За първи път в света премиерът на Румъния представи нов почетен правителствен съветник с изкуствен интелект, който ще се присъедини към екипа му. Той се казва Ion и се състои от огледална повърхност, която показва текст, а от време навреме ще прожектира и мъжко или женско лице. Ion вече изрече и първите си думи, с които благодари за дадения му живот.

Съветникът с изкуствен интелект е разработен от изследователи с цел бързо анализиране на мненията на румънските граждани по ключови въпроси и политики. Той също така ще проучва социалните мрежи, за да разбере какви теми вълнуват хората, и ще анализира техните настроения към определени събития. Ние пък своя страна ще можем да говорим с с Ion на уебсайта на проекта.

Но как точно асистентът Ion ще помага на румънското правителство?

Министър-председателят няма да следва изрично заповедите му, предупреждават експерти, но ще се възползва от получената информация в реално време.

Има ли недостатъци Ion?

Въпреки че тази технология е първата по рода си в света, би могло да се открият някои минуси. Учени предупреждават, че в случай на вземане предвид събраната информация, определени гласове ще бъдат засилени. С други думи казано – може да има спамене в социалните мрежи от много ботове.

Предстои да видим какъв ще е крайният резултат от проекта Ion, но към момента със сигурност знаем, че „съветникът“ не трябва да се използва при вземане на политически решения именно поради споменатите рискове за манипулиране данните, събрани в социалните мрежи. Изследователите, работещи по Ion, заявиха пред Euronews, че ще следят проекта и ще въведат промени, ако се наложи.