Общество

До началото на септември се очаква доставка на шествалентните ваксини за деца

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер
Vaksini BGNES Снимка: BGNES архив

Забавените количества на шесткомпонентната ваксина Hexacima, която се прилага за задължителна имунизация при деца от двумесечна възраст след раждането, следва да бъдат доставени до 08.09.2023 г. Това съобщиха за Euronews Bulgaria от Министерството на здравеопазването.

Ведомството е издало указания на Регионалните здравни инспекции за създаване на организация – информиране на общопрактикуващите лекари за приоритетно обхващане с първи прием Hexacima на неваксинирани деца от 2-месечна възраст с наличните количества от ваксината и временно отлагане прилагането на втори и/или трети прием на подлежащите деца, съобразно наличните количества, разпределени на лекарите.

В срок до 25 август Министерството очаква информация от РЗИ за необходимите количества Hexacima за периода септември-октомври 2023 г., включително и за обхващане на неваксинирани през 2023 г. с първи, втори или трети прием шесткомпонентна ваксина, поради недостиг на ваксина.

В края на месец юли стана ясно, че изпълнителят по договора за доставка на шесткомпонентната ваксина Hexacima, има невъзможност да извърши своевременно доставката на 65 000 дози поради производствени проблеми, свързани с опаковането на ваксината.