Общество

България и Полша не искат повече ваксини срещу COVID-19

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

България няма да се присъедини към ново предоговаряне и доставка на нови дози ваксини срещу COVID-19. Това обяви служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев след среща с полския си колега г-н Адам Ниеджиелски.

Двете държави смятат, че страните от ЕС трябва да могат да поръчват и получават по толкова дози, по колкото са им нужни към дадения момент. Обсъжда се вариант за предоговаряне на условията с Pfizer.  

Здравният министър обаче посочи, че това включва заплащане на такса за непроизведени ваксини. Еврокомисията нарича тази такса „такса гъвкавост“, но Меджидиев я определи като неустойка, с която България и Полша не са съгласни.

По думите на здравния ни министър България е заплатила 1.4 млн. дози ваксини, които обаче не искаме да получим, тъй като тяхната съдба би била същата като на предишните, а именно – да се окажат излишни и бракувани.

България и Полша ще отнесат към Европейската комисия въпроса за задължителната покупка на още големи количества ваксини срещу COVID-19 от Pfizer.

Вижте още във видеото: