Общество

Доц. Михаил Околийски, СЗО: Ваксината срещу HPV е единствената, която предпазва от рак

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„HPV e eдинственото заболяване, което води до рак на шийката на матката. Това е единственият рак, за който има ваксина и ние искаме цялото общество, всички бащи, майки, деца да знаят, че могат да се предпазят. Това беше причината да входираме скрининг за HPV, за да може когато се появи да се появи рано.“

Това обясни в студиото на Euronews Bulgaria доц. Михаил Околийски - управляващ офиса на Световната здравна организация у нас.

 

Ето какво още каза той:

Около 70% от мъжете и жените се заразяват с него. Мъжете по-скоро са преносители, докато жените го развиват. 28 000 жени губят живота си в европейския регион на СЗО, а това няма да е така, ако се приложи ваксината в детска възраст от 12 до 14г. възраст. След 15 г. ваксината е в три дози, а преди това е двудозова. Трябва да се ваксинират и момчетата и момичетата. Това не са празни приказки, а е факт - в Австралия например, където това заболяване е изкоренено.

България седи най-зле от повечето европейски страни, даже страни, които не са в ЕС са по-добре - Албания, Черна гора са по-добре. В Румъния също бяха поставени над 100 хиляди ваксини. Трябва да се въведе и този скрининг, за който говорим. Трябва да бъдат въвлечени личните лекари, които разубеждават да се слагат ваксините, което било риск или нямало ефект, което абсолютно не е така.

Това, което ние правим, е да работим с тяхната асоциация и БЛС. Д-р Гергана Николова е част от нашата HPV коалиция. По-ефективно от моя гледна точка би било ваксината да бъде включена в традиционния ваксинационен календар. За щастие там има отстъп, но не е толкова масов. Тези антиваксъри всъщност са малка част от обществото. Всъщност това не са антиваксъри, а са хора, които са против европейския дневен ред.

Ваксината се закупува от родителите към момента. Това е голямо финансово бреме. Аз ваксинирах дъщеря си. Ваксината струва 900 лв. От есента тя ще влезе в Националната програма и хората ще могат безплатно да ваксинират децата си. В момента имаме 1% национално покритие от ваксината срещу HPV. 

Ако питате тютюневата индустрия за заместителите на тютюневите изделия, тоест бездимните устройства, ще ви кажат, че са по-безвредни, а изследванията сочат, че те даже са по-вредни. Около 39% от българските граждани пушат цигари. Започват от 17-годишни. Пушенето се възприема като модерно, да се покажеш, че си възрастен. Родителите нямат инструменти да говорят с децата по тези теми.

Особено в страни като България, където има под 30% ваксинанационно покритие, мерките да се маха карантината срещу COVID-19 мисля, че са прибързани.

 

 

Цялото интервю вижте във видеото.