Общество

СЕМ и премиерът влязоха в спор дали регулаторът се бори с дезинформацията (Обновена)

От Euronews България Euronews България

„Съветът за електронни медии (СЕМ) намира за недопустими оценките и внушенията, направени от министър-председателя по адрес на СЕМ. Изразеното по време на двумесечния отчет под формата на интервю показва непознаване на правомощията на органа, определени в Закона за радиото и телевизията; незнание по отношение дейността на кои лица е компетентен СЕМ; неразбиране, че професионалните стандарти за журналистическа дейност, залегнали в Етичния кодекс на българските медии, се съблюдават от Етичната комисия (саморегулаторен орган) към Фондация „Национален съвет за журналистическа етика“. Това се посочва в позиция на медийните надзорници, която бе изпратена във вторник до медиите.

В понеделник премиерът акад. Николай Денков във Фейсбук отговаря на въпроси на граждани относно двумесечната работа на кабинета и по отношение на СЕМ той смята, че „не си върши работата в борбата срещу дезинформацията“- По думите му „не може журналисти, които разпространяват неверни факти, да не бъдат санкционирани. Журналистическата етика изисква проверка през няколко източника, а ако събеседникът ви каже нещо невярно - веднага да го опровергаете". В България очевидно тези базови стандарти не са влезли в действие“, каза той.

А във вторник Денков заяви пред медиите: "Това, което виждам в последните 2 месеца, е резултат от феномена на широко затворените очи. Крайно време е СЕМ да види какво може да направи за дезинформацията, а не да обяснява какво не може да направи, има неща, които могат да направят".

От СЕМ заявиха още, че през изминалата година медийният регулатор е осъществил над 24 000 часа мониторинг на телевизионни и радиопрограми. В рамките на правомощията си е провел и осем фокусирани наблюдения по темата за войната в Украйна, които включват и анализират проблема с дезинформацията“.

„Представителите на изпълнителната власт, а и на законодателната, би било добре да се съобразят с констатациите и препоръките във всеки един от докладите на Европейската комисия по върховенството на правото, като коригират собственото си поведение по отношение на независимостта на медийния регулатор и на всички медии в страната“, се казва още в съобщението.

В него изрично е посочено, че Пролет Велкова, член на съвета, не подкрепя изразената позиция.