Европа

Убити и ранени след руска атака върху център за кръвопреливане в североизточна Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Руска управляема бомба е ударила център за кръвопреливане в Североизточна Украйна, като е убила и ранила хора, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски. Той допълни, че в момента спасители се опитват да се справят с пламъците след удара по община Купянск в Харковска област. Досега Русия не е коментирала публично съобщението за нападението. Град Купянск и близките селища бяха превзети от руските войски в първите дни на войната, започнала през февруари 2022 г. Районът беше освободен по време на украинска контраофанзива през септември миналата година.

Моите съболезнования! Нашите спасители потушават пожара. Това военно престъпление само по себе си говори за руската агресия. Зверове, които унищожават всичко. Победата над терористите е въпрос на чест за всеки, който цени живота.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

В своето вечерно обръщение Зеленски заяви, че делегацията на страната му на международната среща в Саудитска Арабия активно ангажира представители на други страни в обсъждането на мирна формула. В Джеда се провежда двудневен форум на високо равнище за намиране на мирно решение на войната, в която участват висши служители от около 40 държави, но не и Русия. Целта е да се договорят основните принципи за прекратяване на войната в Украйна.

Различни континенти, различни политически подходи. Но всички са обединени от приоритета за върховността на международното право. И именно за това Украйна предложи Формулата за мир. Международният ред, основан на правила и нарушен от руската агресия, трябва да бъде възстановен.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

Зеленски коментира и напредъкът на Украйна във военните действия. Той заяви, че армията постига резултати на бойното поле след последователни атаки срещу руски военноморски цели и петролен танкер.