Европа

Украински безпилотни катери атакуваха руска военноморска база

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Украински безпилотни катери атакуваха рано тази сутрин руска военноморска база, намираща се в близост до руския пристанищен град на Черно море Новоросийск.

Те са били унищожени от руски бойни кораби, заяви министерството на отбраната. Няма пострадали и материални щети при атаката срещу Новоросийск, уточни губернаторът на Краснодарския край.

В черноморското пристанище Новоросийск се намира крайната точка на тръбопровода, по който се осъществява по-голямата част от износа на казахстански петрол през Русия.

Атаката стана причина пристанищните власти да наредят временно спиране на движението на всички кораби, съобщи Каспийският тръбопроводен консорциум, който е оператор на петролен терминал в района.

Руското министерство на отбраната заяви още, че руските сили за противовъздушна отбрана са свалили тази сутрин 10 украински дрона над Крим и са заглушили три дрона със средства за радиоелектронна борба. Те са били насочени към кораби, плаващи във води на 340 км югозападно от Севастопол - базата на руския черноморски флот в Крим.

Броят на подобни нападения се увеличи, откакто Москва излезе от споразумението, което позволяваше украински износ на зърно през Черно море по време на конфликта между двете страни.