Европа

Шойгу изненадващо инспектира щаб на фронта в Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Украински безекипажни катери атакуваха рано тази сутрин руска военноморска база, намираща се близо до руския пристанищен град на Черно море Новоросийск. Те са били унищожени от руски бойни кораби. Няма пострадали и материални щети при атаката. Междувременно руските военни разпространиха видеозапис, на който се вижда как министърът на отбраната Сергей Шойгу посещава команден център в Украйна.  

Шойгу изслуша доклад на военния командир генерал-лейтенант Андрей Мордвичев, на командири и офицери от командния център във връзка със ситуацията на фронта, с характера на действията на украинските сили и с изпълнението на бойните задачи от страна на руските въоръжени сили.

Министърът на отбраната обърна особено внимание на необходимостта от нанасяне на ефективни изпреварващи поражения на украинските сили при изтласкването им от позициите, които заемат. Тези мерки гарантират максимално съхраняване на живота и здравето на руските военнослужещи, се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

На 1 август руското министерство на отбрана съобщи, че началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов е инспектирал команден център на руските войски в Запорожка област. В рамките на инспекцията Герасимов изслуша доклад на генерал-полковник Александър Романчук за положението на фронта, за характера на действията на украинските сили и за начина, по който руските сили изпълняват бойните си задачи.