Политика

ПП-ДБ атакува Радев за позицията му за „Росенец“: Това граничи с доброволен отказ от суверенитет

От Euronews България Euronews България

„Продължаваме промяната – Демократична България“ обвини президента Румен Радев, че с решението си да сезира Конституционния съд заради „прибързаното прекратяване“ на концесията на „Лукойл Нефтохим“ на терминал „Росенец“ държавният глава защитава чужди национални интереси и цели всяване на страх сред население.

„ПП-ДБ припомнят на държавния глава, че България е европейска парламентарна, а не президентска република“, се казва в позицията на формацията.

Според управляващите българският интерес е ключовите пристанища да се оперират от държавата, като всеки който иска да ги ползва, следва да заплаща такса.

„Риск за националната сигурност представлява отдаването на стратегически пристанищни обекти на чужди частни компании, заради международни санкции“, смятат от ПП-ДБ.

Твърденията на президента Радев, че държавата е неспособна да управлява именно пристанище Росенец, граничи с доброволен отказ от суверенитет и уронва доверието в държавните институции.

Позиция на ПП-ДБ относно решението на Радев да сезира КС заради прекратяването на концесията на терминал „Росенец“

ПП-ДБ подчертават като член на ЕС България е длъжна да прилага мерките срещу режима на Путин, които включват забрана за отдаване под концесия на стратегически национални ресурси на лица, установени в Русия и обвиняват Радев за това, че служебното правителство, назначено от него, отказа да се съобрази с тези мерки и без аргументи, тайно и експресно, остави в сила концесията в полза на Лукойл въпреки европейските санкции.

Според ПП-ДБ няма как да става дума за прибързани действия на 49-ото Народно събрание.

„След като още през януари 2023 г. българският парламент след обстоен публичен дебат гласува законопроект със срок за прекратяване на концесията, който отново не бе спазен в продължение на месеци от служебните правителства, назначавани еднолично от президентството“, се казва в позицията на формацията.

ПП-ДБ призовават президенството, „Възраждане“ и БСП „да не прибягват до поредните опити за създаване на обществено напрежение чрез разпространяване на неверни твърдения за евентуално повишаване на цени и прекъсване на доставките“ и настояват, ако разполагат с такива данни, да бъдат представени на компетентните институции.

„Именно поставянето на пристанище Росенец под държавен контрол би позволило държавата да определя такси според пазарната ситуация и да се грижи за интересите на българските граждани, без да се нарушава нормалното функциониране на рафинерията“, завършва позицията на ПП-ДБ.