Политика

Проф. Румен Гечев, БСП: Отнемането на концесията на „Росенец“ може да има тежки последици за България

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Отнемането на концесията на "Росенец" поставя под въпрос функционирането на рафинерията. Пристанището е дадено на концесия, но там има представители на българската държава, митници, НАП. Навсякъде по света тези стратегически места се намират под контрола на държавата.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria депутатът от БСП проф. Румен Гечев.

Представете си Черно море. Петролът идва от Русия към България с танкери. Минават през Босфора, там чакат на опашки само малки корабчета по 5000 тона. Цената на петрола каква ще бъде, ако ни го пренасят не с 80 000 литрови танкери, а с 5000 литрови? Няма никакво искане на ЕК до България за това пристанище. България и Унгария имат и дерогация за горивата от Русия. Европа разрешава работата на пристанището, ама откъде ще дойде този петрол? Аз гласувах "против" това.

Позицията не БСП е, че подходът към концесиите е такъв - не трябва да ги има. Но веднъж дадени, то тези договори трябва да се спазват.

 

Има опасност за цената и работата на рафинерията. Най-вероятно те ще предприемат мерки с юридическа защита и свиване на производството. „Нефтохим“ осигурява 40% от петролните продукти на България. Как ще ги извадиш и това няма да повлияе на пазара? Ще има тежки последици за България, ако това се случи. 80% от стоките у нас се внасят от чужбина, сега и това остава. 

Има ли друга страна, в която лидерите им да са санкционирани по "Магнитски" и да стоят на първи ред в парламента?

Госпожа Меркел, както и бившият президент на Франция Оланд казаха, че те са подготвяли украинската армия, а са се опитвали да излъжат президента на Русия с Минските споразумения през 2014 г., за да дадат възможност на украинската армия да се подготви. С каква цел се прави това? Украинското правителство заяви, че няма да води мирни преговори с Русия? Как Украйна ще победи Русия с 10 000 бойни глави ракети? Това е все едно Мексико да победи САЩ. Когато говорим, че зад Украйна стои НАТО, нали сме наясно, че зад Русия стои Китай.

Аз гледах г-н Лилков сега при вас и му се радвах. Той допринася за успеха на БСП с пещерен антикомунизъм. Нашият кандидат може да е победител, но ще го пазим в тайна до септември.

Вижте цялото интервю във видеото.