Свят

Тръмп пледира невинен по 4 обвинения за опит да подмени изборите през 2020 г. (Обновена)

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп пледира невинен пред федерален съд във Вашингтон по четири обвинения. Според тях той е участвал в заговор за отмяна на загубените от него президентски избори през 2020 г.

Тръмп не се признава за виновен, че е участвал в многостранна конспирация, за да преобърне волята на избирателите и да остане на власт въпреки изборната загуба, което доведе до безпрецедентна атака срещу Капитолия на САЩ.

Тръмп се яви в съда във Вашингтон, близо до мястото, където на 6 януари 2021 г. бунтовниците за първи път нападнаха полицаи и премахнаха бариери на западната морава на Капитолия на САЩ. Съдията информира Тръмп за максималните присъди по всяко от четирите обвинения: заговор за измама на Съединените щати, заговор за възпрепятстване на официално производство, заговор срещу правата и възпрепятстване или опит за възпрепятстване на официално производство. На тръгване той заяви, че това е "много тъжен ден за Америка".

 

Това е много тъжен ден за Америка. Това е преследване на политически опонент и никога не трябва да се случва в Америка. Това е преследване на човек, който води с много, много значителен брой гласове в първичните избори на републиканците и води много пред Байдън. Така че, ако не можеш да ги победиш, ги преследваш по съдебен ред. Не можем да позволим това да се случи в Америка.

Доналд Тръмп, бивш президент на САЩ

Бившият президент беше освободен при много минимални условия, които включват забрана да общува с никого, за когото е известно, че е свидетел по делото, освен чрез адвокат.

Специалният прокурор Джак Смит, изготви обвинителния акт от 45 страници. Съдът насрочи заседание по делото на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за щурма на Капитолия за 28 август. Делото ще се води от съдийката от Федералния съд на окръг Колумбия Таня Чуткън.

Около половината от републиканците не биха гласувала за Доналд Тръмп, ако той бъде осъден за престъпление, което е знак за сериозните рискове, които правните му проблеми създават за неговата кандидатура за президентските избори през 2024 г., показва проучване на Ройтерс

Отделно той е обвинен по две други наказателни дела: едно в съд в щата Ню Йорк, което се върти около парите, с които е било купено мълчанието на порноактрисата Сторми даниелс за мълчанието й за афера с бившия президент; и друго във федерален съд, където е обвинен в задържане на чувствителни и класифицирани документи с данни за националната сигурност, след като напусна поста си през януари 2021.

Тръмп обяви, че е невинен по всички дела срещу него и обвинява прокурорите, че провеждат "лов на вещици", който има за цел да провали кампанията му.