Свят

Тръмп се явява пред съда, нахвърли се срещу разследващите

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Ден преди да бъде изслушан от съда на окръг Колумбия по поредните обвинения срещу него, бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се нахвърли срещу магистратите, водили разследването на щурма на Капитолия. В социалните мрежи, Тръмп написа, че „безпрецедентният“ обвинителен акт показва "корупцията, скандала и провала" на Щатите по време на президентството на Джо Байдън.

Тръмп е обвинен, че с действията си на 6 януари се е опитал да осуети загубата си на президентските избори през 2020 г.

Тогавашният вицепрезидент Майк Пенс спря опитите на Тръмп да остане на власт след загубата и играе ключова роля в обвинителния акт. Задълженията на Пенс са били да участва в церемониална служба в Капитолия и да удостовери резултатите.

 

Конституцията е съвсем ясна по отношение на ролята на вицепрезидента при преброяването на гласовете на избирателите. По същество в нея се казва, че вицепрезидентът председателства съвместно заседание на Конгреса, на което се отварят и преброяват удостоверените от щатите гласове на избирателите. И независимо от обвинението, искам американският народ да знае, че нямах право да отменям изборите и че в този ден президентът Тръмп ме помоли да го поставя над Конституцията. Но аз избрах закона и винаги ще го направя. И наистина вярвам, че всеки, който поставя себе си над Конституцията, никога не трябва да бъде президент на Съединените щати.

Майк Пенс, бивш вицепрезидент на САЩ

Тръмп трябва да се яви в съда в четвъртък, а мерките за сигурност в столицата са драконовски. След като напусна Белия дом, републиканецът е посещавал Вашингтон само веднъж. Срещу него вече има заведени други две дела за престъпления в други щати, но според анализаторите последните обвинения са най-сериозни.