Свят

Доналд Тръмп с нови обвинения - планирал заговор, свързан с изборите през 2020 г.

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Доналд Тръмп с нови обвинения - този път за това, че е планирал заговор за осуетяването на загубата си на президентските избори през 2020 г. Това е трето криминално обвинение срещу републиканеца за последните четири месеца. Прокурорът по делото настоява за незабавен процес.

Тръмп, който отново се бори за кандидатурата на Републиканската партия за изборите догодина, отрече да е нарушавал закона и определи делото като „нелепо“. Специалният прокурор Джак Смит, който водеше разследването заяви, че иска незабавен процес срещу бившия държавен глава.

Доналд Тръмп е обвинен в заговор за измама на Съединените щати, заговор за лишаване от избирателни права и заговор и опит за възпрепятстване на официално производство. Обвинителният акт е издаден от голямо жури от граждани тук, в окръг Колумбия, и в него подробно са изложени обвиненията за престъпления. Нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г. беше безпрецедентно посегателство срещу седалището на американската демокрация. То беше подхранвано от лъжи, лъжи от страна на обвиняемия, насочени към възпрепятстване на основна функция на правителството на САЩ, а именно - процеса на събиране, преброяване и удостоверяване на резултатите от президентските избори в страната“, посочва специален прокурор Джак Смит.

Прокурорът подчерта, че лицето трябва да се счита за невинно до доказване на противното. Тръмп е призован да се яви във федерален съд в окръг Колумбия на 3 август.

Това е трето дело срещу Тръмп за последните четири месеца. Бившият държавен глава отговаря пред съда още за незаконно задържане на класифицирани правителствени книжа и фалшифициране на документи за подкупване на актрисата Сторми Даниълс.