Общество

Протести в цялата страна за нарязаното момиче (Допълнена)

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер
Global_And
Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Законови промени, адекватно правосъдие и цялата строгост на закона. За това протестират граждани събрали се пред Съдебната палата в подкрепа на пострадалото 18-годишно момиче от Стара Загора, което бе нападнато с макетно ножче от 26-годишния Георги Николаев.

Хиляди хора се събраха и пред Съдебната палата. Малко по-рано Районният съд в града постанови, че Георгиев остава в ареста. Неговите адвокати обещаха да обжалват решението.

 

Днес се провеждат протестни шествия в подкрепа на пострадалото момиче по всички населени места, а по-рано Окръжен съд Стара Загора заяви, че Съдебният акт за лека телесна повреда е законосъобразен.

 

Съюзът на съдиите в България също публикува своята позиция по случая:

Само повишаването на информираността и укрепването на правната култура би осигурило и цивилизован справедлив процес на всеки обвинен в извършване на престъпление. Защитата на всички правана пострадалия, и на обвиняемия) е възможна единствено когато се владее силата на правото и се подхожда осъзнато и отговорно. Насилието над всеки човек е правно и човешки нетърпимо. Всеки пострадал разполага с правни средства за защита, а всеки насилник носи юридическа отговорност. Видът на отговорността и неговата тежест зависят от тежестта и обществената опасност на извършеното.  

 

Обобщение от протестите вижте в следващото видео: